Transgenders

Transgender, transsexueel of trans vrouw,

Tijdens de transitie van man naar vrouw is het haar een enorm belangrijke stap. Een volle lange haarbos, een ronde haargrens zijn allemaal aspecten wat de vrouwelijkheid benadrukt. Haren aanvullen in de vorm van een haarstuk is een mogelijkheid om je haren voller en eventueel ook langer te maken. Met een pruik kan je ook je volledige contourlijn veranderen. Het is de mooiste, en makkelijkste manier om in één klap naar een ander, veelal vrouwelijker kapsel over te stappen.

De lange struggle van je eigen haar laten groeien naar een ander en langer model duurt een eeuwigheid en gaat traag. Je haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Dan groeit je haar natuurlijk nooit gelijkmatig, hierdoor beland je vaak in een lange periode van armoedige haardracht.
Reken maar uit, half lang haar heeft een lengte van rond de 35 cm. Dat houd in dat je gemiddeld 3  tot 4 jaar je haren moet laten groeien om er een half lang kapsel van te kunnen laten knippen. Vergeet daarbij niet dat het haar ook slijtage kent. Haren zijn op zich hele fijne draadjes. Door het het borstelen, aan en uittrekken van kleding, slapen, noem maar op zal het haar ook slijten, waardoor je het toch ook tussendoor wel eens moet knippen. En het risico van naar de kapper gaan is dat als je zegt doe maar echt minimaal knippen, dat er vaak toch snel 2 tot 3 cm van je lengte afgeknipt word. Dat zijn weer 3 verloren maanden. En je zal je haar toch om de 2 tot 3 maanden even bij moeten knippen.

Meisjes laten hun haar vaak al van kleins af aan groeien, dus belanden daarom niet meer in die vervelende overgangs periode van kort naar lang.

Nadat jij jarenlang hebt gespaard en eindelijk de juiste lengte hebt bereikt, vol goeie moed met een foto van een modelkapsel naar de kapper gaat om het naar dat model te kunnen knippen, kom je vaak teleurgesteld terug. Dit komt omdat de haarlijn van mannen zo veel anders is als van vrouwen, waardoor je vooral aan de voorkant vaak juist die lengtes en dat volume mist, waardoor het model er bij jou compleet anders uit ziet.

Natuurlijk is het dragen van pruiken een enorme stap, en als je eraan begint, kom je er vaak niet meer vanaf. Maar ook veel vrouwen dragen pruiken, of door haarziektes, of omdat ook zij niet het ideale haar hebben zoals zij zelf graag zouden willen. Zie het meer als een accessoire, zoals ze dat in the high society kringen van vroeger deden. Ook in onze tijd dragen veelal de celebs en de toch wat rijkere mensen meerdere pruiken. Gewoon omdat het makkelijk is en je kan helemaal zelf bepalen hoe jij je haar draagt.
 

Het verschil van echt haar en synthetisch haar

Wat zijn nou de verschillen tussen echt haar en synthetisch haar?

Echt haar, het woord zegt het al, het valt zoals je eigen haar, je kunt er ook hetzelfde mee doen als met je eigen haar. Het valt zoals het valt, als jij het föhnt, krult of stijlt zal het net zo mooi en soepel vallen als bij ieder ander die dat met zn eigen haar doet. Maar, loop je in de regen, zal het ook net zo instorten als bij iedereen ander. Wat natuurlijk ook weer juist het natuurlijke effect accentueert.
Zie je het voor je, je loopt met je vriendin in de stad, beide met mooie zwierige lokken, en komt opeens een stortbui aan en haar haar zit helemaal plat, maar jouw haar zit nog helemaal in de krul, erger nog de regen glijd ervan af alsof je een regenkapje op hebt, want synthetisch haar is eigenlijk gewoon plastic haar. Het model van een synthetisch pruikje is “what you see is what you get” Bij echt haar heb je natuurlijk alle mogelijke modellen, omdat je het net als je eigen haar gewoon in model kan laten knippen.

Dan de kleur, wat geeft nou juist dat mooie natuurlijke effect. Naast het soepel vallen van haar is ook de kleur enorm belangrijk. Natuurlijk haar is vaak opgebouwd uit enorm veel verschillende kleuren, dat komt omdat het groeit in verschillende seizoenen. In de zomer word het veel meer bloot gesteld aan de zon en in de winter ben je vaak veel meer binnen en zullen die nieuwe haren veel donkerder zijn. Dan verkleuren haren altijd, ook zonder de zon. De kleur van haar is opgebouwd uit pigmenten, naarmate het haar ouder word, denk aan lange haren, zullen die pigmenten vervagen. Ook de bovenkant van je kapsel zal vaak lichter zijn, omdat dit heftiger in aanraking met (zon) licht komt, dan de onder, binnenkant van je haar. Haar is gemaakt uit hoornstof, denk aan je nagels, het is een beetje doorzichtig. De pigmenten in je haar zorgen voor de kleur. Dit reflecteert totaal anders in licht dan synthetisch haar. En al helemaal op foto’s op in films. Vaak kan je van een afstand zien door de compleet andere reflecteren dat iemand een synthetische pruik draagt ten opzichte van een echte pruik. Ook niet een onbelangrijk puntje, echt haar kan bij gekleurd worden, synthetisch haar niet.

Uiteindelijk moeten we het nog hebben over de slijtage. Iedere pruik is onderhevig aan slijtage. Je vraagt haar vaak dagelijks, dus hier ontkom je niet aan. Een pruik van echt haar, zal net als je eigen haar, haren verliezen, haren zullen door het kammen afbreken en de punten zullen door dragen, aan en uitkleden enz, slijten. Gemiddeld blijft een pruik van echt haar vaak een jaar lang mooi. Daarna heb je de mogelijkheid om deze bij te laten knopen, de pruik even op te laten knappen, wat extra vitamine badjes te laten geven, waardoor deze wel weer even mee kan. Maar vergeet niet, de haren die al een jaar gedragen zijn, zullen op den duur gewoon op zijn. Wat veel klanten doen is deze dan als reserve pruik gebruiken, bv om mee te sporten, als je in de wind loopt enz. Op deze manier zal je nieuwe pruik een langere houdbaarheid hebben dan een jaar.
Synthetisch haar slijt op een totaal andere manier, het gaat als het ware vervilten, de onderkanten zullen er kroezig uit gaan zien en gaan in kleine krulletjes opkrullen en zal gaan klitten.

Het draagcomfort is misschien wel net zo belangrijk als het haar zelf, je moet haar immers iedere dag dragen. Pruiken van synthetisch haar worden machinaal gemaakt, hierdoor is het materiaal vaak wat grover. Echt haar pruiken heb je er ook die met de hand gemaakt worden, pruiken die op maat gemaakt worden, worden vaak met de meest zachte materialen gemaakt en door de pasvorm zal het draagcomfort vele malen prettiger zijn als een confectie haarwerk.

Dan is natuurlijk de prijs vaak de doorslaggevende factor. Synthetische pruiken zijn er al vanaf bedragen onder de honderd euro. Maar dan heb je wel een enorme beperking in modellen en zeker in kwaliteit. Bij echt haar pruiken liggen de prijzen vanaf € 2000,- tot op maat gemaakte haarwerken vanaf € 3000,-
 

Vergoedingen via de zorgverzekering.

Er is een standaard basis vergoeding voor een haarwerk. Naast de basisvergoeding kan het zijn dat je recht hebt op een extra bedrag, dit ligt aan jouw zorgverzekeringsmaatschappij en eventueel welk aanvullend pakket jij hebt.