Telogeen Effluvium

 

 

Bij Jennifer Hoeve hair krijgen we steeds vaker klanten op adviesgesprek die leiden aan Telogeen Effluvium. Telogeen effluvium is een vorm van diffuse haaruitval wat voornamelijk voorkomt bij vrouwen en in zeldzame gevallen bij mannen. Deze vorm van haaruitval kent een acute en een chronische vorm en ik ga je in deze blog uitleggen wat dat in beide gevallen inhoud.

 

“Effluvium betekent uitvallen”

 

 

 

Maar hoe ontstaat Telogeen Effluvium eigenlijk?

 

Om te beginnen is het goed om te weten dat niet alle haren gelijktijdig groeien en dat haren slechts een beperkte tijd kunnen groeien. Er zijn 3 fasen:

 

 

ANAGENE FASE.  Dit is de groei fase van het haar. Bij vrouwen zitten 85% van het haar op hun hoofd in deze fase. Bij mannen is dit rond de 90%.

 

KATAGENE FASE. De groei is gestopt. De haar zit nog wel vast in de hoofdhuid, maar de haarzak begint te verschompelen. De haar wordt steeds dunner en er zit ook minder kleur (pigment) in. Dit gaat om 0-6% van je haren op je hoofd.

 

TELOGENE FASE: Dit is de fase dat de haar uitvalt. Tegelijkertijd begint in dezelfde haarzak een nieuwe haar aan een nieuwe groeicyclus. Tussen 2-18% van alle haren op je hoofd zitten in de Telogene fase.

 

 

Iedereen verliest haar

 

Je kent het vast wel. In het douche putje, op je kussen en in je borstel. Elk mens verliest haar. Normaal gesproken verliest een mens tussen de 50 en 100 haren per dag. Zodra dit meer wordt valt dit al snel genoeg op en ervaren we dit als een groot probleem. Logisch want het is immers wel je haar en kan bij velen voor onzekerheid zorgen.

 

 

De acute vorm

 

De acute vorm is het meest bekend en word voornamelijk veroorzaakt door stressmomenten die weken of soms zelfs maanden daarvoor plaats hebben gevonden. Deze vorm herstelt zich gelukkig na verloop van tijd weer en kan soms enkele maanden duren. 

 

Oorzaken kunnen zijn:

 • Ernstige ziekte
 • Onder narcose 
 • Bevalling
 • Hoge koortsperiode
 • Het stoppen met een anticonceptiepil
 • Bloedingen
 • Slecht dieet/Crashdieet

 

Emotionele stress wordt ook vaak als oorzaak aangewezen, maar echt bewijs is hier niet echt voor. Gek genoeg word bij 1 op de 3 vrouwen met deze vorm geen oorzaak gevonden.

 

 

 

De chronische vorm

 

Wanneer de uitlokkende factor langdurig of herhaaldelijk optreedt kan de haaruitval zich geleidelijk ontwikkelen en langer aanhouden. De haaruitval wordt chronisch als deze langer dan 6 maanden blijft bestaan. In de meeste gevallen is er een bepaalde oorzaak aan te wijzen, maar bij 30% van de gevallen blijft de oorzaak onduidelijk. Deze chronische vorm van haaruitval wordt meestal bij vrouwen gezien tussen de 30 en 50 jaar. Hieronder de meest voorkomende oorzaken van de chronisch vorm.

 

 • Tekorten in voeding
 • Hormonale oorzaken zoals bijvoorbeeld Alopecia
 • Systemische ziekten
 • Chronische huidziekten
 • Geneesmiddelen

 

 

Kun je van de acute en chronische vorm herstellen?

Zowel de acute als chronische vorm van telogeen effluvium kunnen zich spontaan herstellen, meestal binnen enkele maanden maar soms ook pas na enkele jaren.

 

Neem een bezoek aan je huisarts

 

Heb jij last van dunner wordend haar of leid jij aan extreem haaruitval? Aarsel niet om langs je huisarts te gaan. 

 

Gratis adviesgesprek

 

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek en vertel ons je probleem. Wij hebben helaas geen toverstokje die je haar op magische wijzen doet terugkeren. Wel kunnen wij je helpen aan een prachtig op maat gemaakt haarwerk. Al onze haarstukken, V-parts en LaceWigs zijn met de hand geknoopt van 100% echt haar. 

 

Hoe zit dat met de vergoeding van de zorgverzeking?

 

Wij nemen dit compleet voor jou uit handen en zorgen voor de declaratie bij je zorgverzekering, zodat jij zorgeloos kan genieten van jouw nieuwe haarwerk.

 

Wil jij meer informatie hiervoor? Lees dan onze blog “vergoedingen van de zorgverzekering”

Artikel geplaatst op: 18 maart 2022