Help!! Ik heb alopecia

Help!! Ik heb Alopecia . . .

 

Je hebt al een tijdje het idee dat je haar niet meer zit, het valt niet meer zoals je het altijd had. Hoe komt dat toch, vraag je je af. Je moet steeds meer moeite doen om er een leuk modelletje van te maken, ondanks dat, stort het in no-time weer compleet in. 

 

Als je goed van dichtbij in de spiegel kijkt, zie je nu ook dat je best makkelijk op je hoofdhuid kan kijken. Nu komt het besef pas echt binnen… ik word kaal! Meestal loopt het niet zo’n vaart, dat je echt kaal word, maar de alarmbellen rinkelen. Je maakt maar snel een afspraak bij de huisarts. 

 

Deze probeert je gerust te stellen, dat het te maken kan hebben met stress, of dat je even niet lekker in je vel zit. Het gaat wel over. Neem wat extra vitamine B tabletten en zorg dat je goed uitrust. Het ergste is, dat jij de “niet stress’’ knop niet kan vinden en dus niet zomaar opeens geen stress meer kan hebben. Hierdoor beland je in een vicieuze cirkel. Je raakt lichtelijk geobsedeerd door je haar, kijkt steeds vaker van heel dichtbij in de spiegel, waardoor je nóg duidelijker ziet dat je echt veel minder haar hebt dan voorheen. In werkelijkheid heb je voorheen eigenlijk nooit zo kritisch naar je haar gekeken, dus eigenlijk weet je niet precies hoe vol het was. Maar door deze onzekerheid ga jij nog meer stressen. Je maakt een vervolg afspraak bij de huisarts en word nu doorverwezen naar een dermatoloog. 

 

Alopecia androgenetica is de Latijnse naam voor de meest voorkomende vorm van haarverlies bij zowel mannen als vrouwen. Het wordt ook wel 'klassieke mannelijke kaalheid' genoemd. De meeste mannen krijgen hier in meer of mindere mate mee te maken”

 

De dermatoloog constateert dat je een vorm van alopecia hebt. Wat een eng woord, alopecia. Wat is dit eigenlijk? Is het gevaarlijk, is het besmettelijk, gaat het weer over? Je hoofd loopt over, de meeste mensen die hiermee te maken krijgen hebben nog nooit van het woord gehoord. Je neemt maar de helft van alle informatie die je nu krijgt op. Thuis ga je zitten google en krijgt direct de meest ernstige vormen van alopecia op je beeldscherm binnen.

 

Dit is alopecia areata, dit komt minder vaak voor, en als je deze vorm hebt, gaat het dunner worden vaak niet geleidelijk, maar juist heel pleksgewijs. Het is ook niet zo dat je van de ene soort alopecia, automatisch ook een andere vorm krijgt.

 

Alopecia Areata komt bij minder dan 2% van de bevolking voor en treft meestal personen in de leeftijd tussen de 20 en 40 jaar. Hierbij is geen verschil in prevalentie tussen man en vrouw (Alopecia Farmacotherapeutische richtlijn, 2004)”

 

Er is helaas geen geneesmiddel voor alopecia. Er zijn wel verschillende middeltjes en therapieën, maar in de regel haalt dit allemaal heel weinig uit. Het brengt eigenlijk alleen maar meer onzekerheid, verdriet en frustratie met zich mee. Je maakt een afspraak in een kliniek, hoopt dat dit gaat werken, moet vaak een aantal maanden iets gebruiken, om daarna te constateren dat het niet genoeg of helemaal geen verschil teweeg heeft gebracht. 

 

Weer een paar maanden verder, dat je leven eigenlijk in het teken staat van je haar. Een oplossing tegen haaruitval is er niet, wel een manier om ermee om te gaan. Wat de meeste mensen met welke vorm van alopecia ook maar doen, is uiteindelijk kiezen voor een haaraanvulling. Per geval kan dit een compleet ander systeem zijn. Je kunt hiervoor het beste een vrijblijvende afspraak inplannen om naar de beste opties voor jouw haar probleem te kijken. Er kan een haarwerk precies op maat gemaakt worden, sommige kiezen direct voor een lacewig. Een haarstuk of hairpiece kan variëren van klein tot groot, precies wat jij nodig hebt om de fijner wordende plekken opgevuld te hebben.

 

Wacht hier niet te lang mee, je wilt absoluut niet dat mensen om je heen al hebben geconstateerd dat je haar dunner is geworden, om vervolgens opeens weer met een volle bos haar rond te lopen. Niet dat dat mensen lang bij blijft, totaal niet. Denk maar eens na of de buurvrouw van 3 huizen verder een bril draagt of niet? Of heeft de slager een snor? Mensen herinneren zich deze details vaak helemaal niet. Jijzelf bent heel kritisch op jezelf, dus het valt jou erg op. Hierdoor denk je ook dat iedereen om je heen het opvalt. Handel dus snel, zodat je niet onzeker hoeft te zijn, maar juist kan genieten als je een mooie oplossing hebt gevonden voor je haar probleem. En bedenk, het was vroeger juist een luxe artikel, alleen de elite dames konden zich de luxe van een haarwerk veroorloven. Het is makkelijk en mooi. Je haar zit altijd goed, zelfs als je net je bed uit komt.

 

Artikel geplaatst op: 4 augustus 2020