Haaruitval na een maagverkleining

HAARUITVAL NA EEN MAAGVERKLEINING

 

Yes!! Je valt kilo’s af, jarenlang heb je alle diëten geprobeerd, sommige hielpen heel goed, andere helemaal niet. Maar het probleem van alle diëten, óf het is niet vol te houden, óf je kwam er daarna nog veel meer van aan. Het zogeheten jojo effect.

 

Eindelijk heb je dan toch de stap gezet om de gevreesde maagverkleining operatie, gastric bypass of ook wel gastric sleeve te ondergaan. Maar nu je een aantal weken verder bent en je steeds lekkerder in je vel gaat zitten komt er iets nieuws waar je niet op gerekend had. Naast dat de kilo’s er af vallen begint ook je haar enorm uit te vallen. Overal waar je kijkt zie je haren liggen. Op je schouders, rug, als je je jas uit doet, je borstel zit iedere dag vol, je doucheputje verstopt, maar wat nog het ergste van alles is, waar gaat dit naartoe? Wanneer houd het op?

 

Het verschijnsel van deze vorm van haaruitval heet Telogeen effluvium. Een verstoorde haarcyclus waardoor er teveel haren in de overgangsfase belanden. De haargroei bestaat uit 3 verschillende fases. De groeifase, de overgangsfase en de rustfase. Zodra deze cyclus verstoord raakt, zul je merken dat je meer haarverlies hebt dan normaal.

 

De paniek begint toe te slaan, je begint te googlen en er is van alles over te lezen, tal van oorzaken:

 

  • Een verstoring in de groeicyclus, veel haren gaan van de groeifase naar de overgangsfase
  • Vitamine te kort, door het veel en snelle afvallen
  • Voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, door de omzeiling van de dunne darm
  • Hormoonveranderingen

 

Er is enorm veel over te lezen, helaas staat er bij alles weinig tot niks bij hoe je dit tegen kunt gaan. Op de meeste sites is wel te lezen dat het van tijdelijke aard is en dat je over een paar maanden je volle weelderige bos weer volledig terug hebt.

 

 

WAT KUN JE HIERAAN DOEN

 

Je kunt je haar helaas niet opvullen met de meest bekende haaraanvullingen, de extensions of de weave. Hairextensions of een hairweave wordt aan de achteren zijkant van je hoofd geplaatst. Om de aanhechtingen hiervan niet te zien, moet je hiervoor voldoende “dek” haar hebben. Het nadeel van telogeen effluvium of alopecia androgenetica is dat het vaak juist het geval is dat je haaruitval bovenop je hoofd hebt. Een andere, eigenlijk veel prettigere en mooiere oplossing hiervoor is een hairpiece. Een haarstukje wat je bovenop je hoofd kan bevestigen met klemmetjes, wat precies de uitgevallen haren opvult, waardoor je model weer volledig is.

 

Het voordeel van een hairpiece is dat je het niet dag en nacht hoeft te dragen, waardoor je ook aan je hoofd en haar niet meer extra schade toebrengt dan nodig is. Je hoofdhuid kan gewoon blijven ademen, en je kan je haar en hoofdhuid goed wassen en masseren, waardoor je de doorbloeding kan blijven stimuleren. Een ander voordeel is dat je haar altijd goed zit. Een haarstukje breng je in model en het blijft ook lang in model zitten. Je hoeft het niet zo vaak te wassen, dus ook niet steeds opnieuw in model te brengen.

 

Vb. De bel gaat, … 

 

{je werkt tijdens deze corona crisis veel thuis, dus bent vaak niet helemaal op tijd met douchen. Je haar is nog een beetje vettig van de nacht. Chips, en nu? …

 

Met een haarstukje is dit simpel, in 3 tellen klik je deze op en verberg je dus zo je fijne haar en “vettige” haaraanzet, je loopt naar de deur en ziet er gewoon fantastisch uit!!!

 

Artikel geplaatst op: 9 februari 2021