De 5 meest gestelde vragen over chemo en haarverlies

HELP IK KRIJG CHEMO, WAT NU??

 

De 5 Meest gestelde vragen over CHEMO en HAARVERLIES

 

Je krijgt de verschrikkelijke diagnose, dan moet je direct ook de afspraak maken zodat de chemo zo snel mogelijk kan starten. Je hoofd loopt om in de vragen?? Nog voordat je het een plekje kan geven is opeens je leven in een rollercoaster beland…

 

1 IS HET ALTIJD ZEKER DAT JE HAAR UITVALT?

 

Chemotherapie is in de meeste gevallen een combinatie van verschillende kankermedicijnen. Welke mix op jou van toepassing is, hangt onder andere af van de soort kanker. Niet alle medicijnen of mixen zorgen voor haaruitval, er zijn er ook die geen of weinig haarverlies met zich veroorzaken. Soms valt het haar niet uit, maar word de structuur slechter en breekt het haar sneller af, het kan ook een beetje dof worden. De specialist kan jou hierover adviseren, in welke mate jij je haar zal verliezen.

 

2 WAARDOOR VALT JE HAAR EIGENLIJK UIT BIJ CHEMO?

 

Het medicijn wat gebruikt word bij chemotherapie is cytostatica. Omdat kankercellen de eigenschap hebben om zich snel te delen en cytostatica hét medicijn is om deze celdeling snel tegen te gaan of deze cellen helemaal te vernietigen, worden juist deze medicijnen gebruikt. Helaas kan je niet sturen dat deze medicijnen alleen de kankercellen treffen. Het pakt ook andere cellen aan die dezelfde eigenschappen hebben. De cellen in haarzakjes hebben ook de eigenschap van de snelle celdeling. Dit is de reden dat je haar uit valt bij chemo.

 

3 HOE SNEL GAAT MIJN HAAR UITVALLEN, NA DE CHEMO?

 

In de meeste gevallen begint je haar uit te vallen rond de tweede à derde week na de eerste chemo. Ook dit is weer afhankelijk van de soort chemokuur die je krijgt. Vaak begint het met geleidelijk verlies, soms gaat het harder, dan heb je kans dat je grotere plukken tegelijk verliest. Juist hierdoor is het heel belangrijk om zo snel mogelijk naar een voorlopige oplossing. Voor een pruik, of tegenwoordig veel moderner en natuurlijker een Lacewig kun je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken. Helaas heeft maatwerk veelal een te lange levertijd, denk hierbij aan 10 tot 12 weken. Jennifer Hoeve hair heeft zich gespecialiseerd in een prachtige lacewig lijn die direct of binnen 3 weken te leveren is. Je kunt kiezen uit Europees of India bewerkt haar.

 

4 MOET IK ZELF MIJN HAAR ERAF HALEN?

 

Dat hoeft niet, wij hebben allemaal privé salons. Op het moment dat jij zelf hebt besloten dat het genoeg is met de loslatende haren. Kun je bij ons een afspraak maken en zal 1 van onze haarwerkspecialisten jou begeleiden in het verwijderen van je haren. Je bent vrij om een vriendin, je moeder, je huidige kapster of uiteraard je partner meenemen. Het is vaak een erg confronterend moment, dus alle emotionele steun is welkom. Wij nemen hier alle tijd voor. Nadat we je haar eraf hebben gehaald, plaatsen we direct jouw uitgekozen Lacewig of pruik. We leggen je uit hoe je je Lacewig of pruik het beste kunt verzorgen en wat je er allemaal mee kunt doen.

 

5 HOE SNEL KOMT MIJN EIGEN HAAR WEER TERUG?

 

Na je laatste chemo groeit in de regel gewoon je eigen haar weer terug. Het kan zo zijn dat de eerste haren die terug groeien ook nog even uitvallen. Dit komt omdat de chemo deze haren al had aangetast toen deze nog in het haarzakje zat. Daarna komen de nieuwe échte haren. Het komt wel eens voor dat je nieuwe haren pigmentloos zijn of opeens krullend terug komen. Na verloop van tijd komt geheel je eigen haarstructuur wel weer terug. Het duurt uiteindelijk enige tijd voor je haar weer op een bepaalde lengte is waar jij je weer goed bij voelt om weer zonder haarwerk of pruik verder te gaan.

Artikel geplaatst op: 11 oktober 2018