5 Tips voor de overgang

5 Tips voor de overgang

 

De overgang kan al een stressvolle levensfase zijn, laat staan wanneer je ook ineens bossen haar verliest of dat je altijd zo glanzende haar ineens stroachtig aanvoelt of afbreekt. Wat gebeurt er allemaal in je lichaam? Het voelt soms nog als in het duister tasten, maar gelukkig weten we meer en meer over de menopauze (die bij vrouwen rondom het 50elevensjaar optreedt) en hoe hiermee om te gaan.

In de meeste gevallen bepalen veranderende hormonen hoeveel haar je verliest of behoudt. Denk hierbij aan: zwangerschap, de anticonceptiepil, perimenopauze én menopauze, ofwel de overgang. Terwijl zaken zoals stress en dieet ook een significante rol spelen. Haaruitval, naast tal van andere klachten zoals opvliegers, kan voor veel vrouwen een van de symptomen van de overgang zijn.

Symptomen van haaruitval tijdens de menopauze en overgang

Van dag tot dag zie je er misschien niet zoveel van, maar ineens kijk je in de spiegel en is het zichtbaar: na verloop van tijd is je haar enorm veranderd. Hoewel 50 de gemiddelde leeftijd is waarop vrouwen aan de overgang beginnen, kunnen de effecten van de menopauze al eerder voelbaar zijn. Rondom de overgang kun je bijvoorbeeld de volgende tekenen zien aan je haar:  

- Je paardenstaart is dunner; 
- Je haar groeit minder lang dan voorheen; 
- Je haarscheiding lijkt breder; 
- Je hoofdhuid is meer zichtbaar rondom de kroon van je hoofd; 
- Je haar trekt zich terug bij het voorhoofd;
- Je frontale haarlijn heeft minder volume; 
- Je haar heeft minder dikte (volume) en lengte van elke haarstreng.

 

5 Tips voor de overgang:

TIP 1: Voeg ijzer en biotine toe

ijzer speelt een cruciale rol tijdens de overgang voor je voedingsstoffen. (Vis,noten,bonen etc)

TIP 2: Voeg omega 3 toe

Denk hierbij aan tonijn, makreel etc. Omgega 3 hydrateert.

TIP 3: Gebruik de juiste shampoo

Tijdens de overgang wordt je huid dunner, en hetzelfde geldt voor je hoofdhuid. Voor een meer gevoelige hoofdhuid, en schedel, is het belangrijk om agressieve shampoos te vermijden. Kies liever voor een milde shampoo en conditioner, die de huid tegelijkertijd goed schoonmaken waardoor een gezonde bloedcirculatie van de hoofdhuid wordt bevorderd.

TIP 4: laat je haar zoveel mogelijk met rust

Hoe meer je aan je haar gaat zitten met hitte tools bijvoorbeeld, Hoe sneller je haar afbreekt.

TIP 5 : Overweeg een haarstukje

Haarverlies zorgt voor onzekerheid. Droom jij tijdens je overgang ook van prachtig, vol haar? Maak een afspraak voor een informatiegesprek en wie weet loop jij binnenkort met prachtig haar!

Artikel geplaatst op: 1 juni 2022