5. Soorten haar

Het hele proces

De meeste haren komen uit India en China. Simpelweg omdat daar de meeste vrouwen wonen met lang haar. Zij hebben gemiddeld meer haar op hun hoofd zitten. Leven om en rond de evenaar, waardoor het haar veel sneller groeit en zijn van oudsher gewend om hun haren te laten groeien en te verkopen of te offeren.

Uiteraard komen er continu “nieuwe” soorten haren bij, denk dan aan Braziliaans haar, Peruaans haar enz..

Bij deze mode grillen moet je altijd met je gezonde verstand blijven denken. Hoeveel Braziliaanse vrouwen zijn er en hoeveel vrouwen daarvan laten hun haar lang groeien, doen er niks aan, niet kleuren, föhnen, tangen enz… Want als dat wel gebeurt, is het haar al niet meer te gebruiken om te verwerken naar een haarstuk of pruik. En hoeveel vrouwen zullen hun haar als het lang is, heel kort afknippen om het te kunnen verkopen? Niet veel hoor.

Nog even de cijfers op een rijtje:

Hoeveelheid vrouwen in China 691.000.000
Hoeveelheid vrouwen in India 625.000.000
Hoeveelheid vrouwen in Brazilië 86.000.000
Hoeveelheid vrouwen in Peru 15.000.000

 

Ik kom ontzettend vaak in fabrieken in China en zij verpakken alles wat jij maar zou willen. Ze weten zelf niet wat er op de verpakkingen staat, dus als ik een verpakking zou leveren met de tekst dat het bv krokodillenhaar zou zijn, verpakken zij het daar ook in. En we weten allemaal dat krokodillen geen haar hebben. Om jullie maar even wakker te schudden.

Dus als je echt 100% zekerheid wil hebben over wat er in een verpakking zit, moet je daar een enorm grote lepel in de pap hebben. En zou je alles van begin tot eind helemaal zelf moeten opzetten, én continu moeten controleren.

VIRGIN HAIR, REMY HAIR, wat betekend dit allemaal?

Virgin haar is onbehandeld haar, wat direct van een persoon in een staart is afgeknipt. Met onbehandeld word bedoeld, niet gekleurd of chemisch behandeld.

Remy haar is haar dat dezelfde richting op ligt. Daar bedoel ik mee dat het van kop tot staart hetzelfde ligt. Een voorbeeld, als je een staart in een elastiekje afknipt, is het Remy. Valt het haar op de grond, sorteer jij alles weer bij elkaar en doe je er dan een elastiekje om dan is het non-remy. De haren liggen nu niet meer allemaal in dezelfde richting.

Kwaliteit Gemiddelde draagtijd
Virgin haar 24 t/m 60 weken Bij ons te verkrijgen
Remy haar haarwerk 12 t/m 24 weken Bij ons te verkrijgen
Remy haar weave 24 t/m 60 weken Bij ons te verkrijgen
Non Remy haar 6 t/m 12 weken Niet bij ons te verkrijgen

Waarom is een goed haarwerk zo duur? Dat komt door de enorme processen die erbij komen kijken.

Het complete proces van de inkoop van het haar naar het eindproduct.

Om een mooi eindproduct te kunnen hebben moet je beginnen met de beste kwaliteiten haar. Er zijn ontzettend veel verschillende haren in omloop. Goed haar is op dit moment bijna net zo kostbaar als goud.

Ik stapte zelf ruim 27 jaar geleden in dit vak, we praten dan over begin jaren 90. In deze tijd was het al moeilijk, maar nog wel te doen om goed Europees haar in te kopen in lichtere kleurhoogtes. Dit haar kwam voornamelijk uit Rusland, Polen, en nog een aantal andere oost Europese landen. Zelf inkopen in deze landen was destijds al lastig. Omdat er bij goede kwaliteit haren ontzettend veel geld omgaat, is het ook een beetje een luguber wereldje. Je krijgt dus te maken met tussenhandelaars. Dit zijn bedrijven die wereldwijd haar inkopen.

Destijds vloog ik gemiddeld 1x per maand naar Spanje, daar zat onze tussenhandelaar om goed haar in te kopen. Ik werd dan in de ochtend opgehaald en direct naar de fabriek gereden. Allemaal altijd een beetje geheimzinnig. Pakhuizen vol met haar, daar was ik dan de hele dag alleen maar aan het uit sorteren en voelen aan de haren. Na jaren ervaring, weet je wat wel en niet goed haar is. Met het blote oog is dit bijna niet te zien.

Als je een goeie inkoper bent, en maandelijks grote voorraden, ik heb het dan over tientallen kilo’s haar per maand inkoopt. Gaan er na heel veel onderhandelen meerdere deuren open. Pas als je een goeie onderhandelingspositie hebt, kun je ook het aller beste haar inkopen. Dit vergt jarenlang een vertrouwensband opbouwen en consequent kunnen leveren en afnemen. Voor veel kleine ondernemingen blijven deze deuren gesloten, veelal omdat ze niet de capaciteit hebben om maandelijks zulke grote hoeveelheden af te kunnen nemen. Maar ook omdat ze er niet van op de hoogte zijn, dus niet beter weten. Na zo’n dag werd ik weer op het vliegveld afgezet en in de avond was ik dan weer thuis, alsof een gewone werkdag was geweest.

Dit ging voornamelijk over Europese haren, naarmate de hairextension industrie groter werd, werd het steeds moeilijker om lang blond Europees haar in te kopen. De prijzen zijn ontzettend hoog, gewoon een kwestie van pure economie. Hoe meer vraag en hoe minder aanbod, hoe hoger de prijzen worden.

Omdat in deze tijd het echt alleen maar voor de zeer rijke mensen was weggelegd, en ik daar zelf totaal niet tot behoorde, bleef bij mij altijd de vraag in mijn hoofd hangen, wat als ik zelf een haarprobleem krijg?Gelukkig kwam het tijdperk van internet om de hoek en werd mijn wereld om zaken te doen ineens enorm groot. Ik vloog al jaren geregeld naar Bali, omdat hier de productie van mijn haarwerken ligt, dus een uitstapje naar China was voor mij heel voor de hand liggend. Hier ben ik mijn eigen harenlijn gaan ontwikkelen. Dit heeft echt jaren gekost. Natuurlijk liep ik eerst weer opnieuw tegen alle beginnersproblemen aan. Daarnaast waren de grenzen van China voor buitenlandse zakenmensen pas net open, dus communiceren en je weg vinden was absoluut niet makkelijk. China ligt nou niet echt om de hoek, toch vloog ik in de eerste jaren zo’n 3 tot 4x per jaar die kant op. Ik importeerden haar uit India en andere delen van de wereld om deze te laten bewerken. Uiteraard kon ik niet het gehele bewerkingsproces blijven. Ook hier praten we weer over tientallen kilo’s haar die uitgesorteerd op lengte moesten worden. Daarna op kleur gemaakt en uiteindelijk bewerkt en verwerkt moeten worden in haarstukken en hairweaves. Na weken wachten kwam het haar dan eindelijk aan in Nederland en moest ik het uit gaan testen. De eerste keren was het toch niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd had. Je begrijpt het al, dan moest alles weer terug, ik vloog er weer heen, en moesten we weer opnieuw om tafel om het nóg meer te perfectioneren. Jarenlang vol teleurstellingen, tientallen duizenden euro’s investeringen en iedere keer toch weer bot vangen. Maar ik had een missie en deze moest slagen. Dus ik hield vol. Inmiddels heb ik al ruim 15 jaar een hele betrouwbare zakenpartner in Shanghai. Samen hebben wij onze prachtige kwaliteit haar ontwikkeld. En blijven uiteraard doorgaan met ontwikkelen.

Lees verder in stap 6 hoe de haren bewerkt worden.


Terug naar het hele proces