6. Haarbewerkingsproces

Het hele proces

Wat de meeste mensen niet weten, is dat nu pas het enorme werk gaat beginnen. Als alle gegevens compleet zijn, kunnen we op het grote atelier in Bali beginnen met de voorbereidingen. De order komt binnen, op dit moment worden de taken verdeeld.

Ze beginnen met de mal, uit een stuk hout word een hoofd nagemaakt. Dit word precies zo rond geschuurd dat de plastic mal exact past. Nu is zogenaamd het hoofd van de klant aanwezig, om hierop te gaan werken.

Zodra de ondergrond klaar is gaat het naar de montuur afdeling. Hier word precies pas een montuur gemaakt met de hand en een speciale naaimachine. Deze word vastgespijkerd op de houten kop.

In de tussentijd is er op een andere afdeling haar uitgezocht om te gebruiken.

Voorafgaand aan het uitzoeken is er al heel veel met het haar gebeurt. Dit begint met allemaal staarten (virgin haar). De haren worden op lengte en kleur gesorteerd. Daarna worden de haren uitgehekeld. Dit is een zeer specialistisch werkje. Haar is erg kostbaar, dus zoveel mogelijk haar van een staart moet gebruikt worden. Helaas zijn nooit alle haren in een staart van dezelfde lengte, dus dit zal moeten worden uitgesplitst. Op een tafel vol lange ijzeren kammen (hekel) worden de erg korte haren ertussenuit gehaald. Als dit klaar is, heb je nog steeds een staart met verschillende lengtes. Dit noem je single drawn haar. Omdat wij met double draws haar werken, moet het door naar de volgende bewerking. Nu worden uit deze staart alle haren precies op lengte gesorteerd. Dus Zo haal je gemiddeld uit een staart van 50 cm 30% haar met daadwerkelijk de 50 cm, 30% 40 cm, 30% 30 cm en nog wat kortere halen.

Dus nu zul je begrijpen dat voor 1 haarwerk van 50 cm double drawn haar, je ongeveer 5 tot 6 staarten haar nodig hebt.

Nadat alle haren op lengte zijn uitgesorteerd kan het kleur proces beginnen. Omdat we de kwaliteit zo goed mogelijk willen houden, gaan we uiteraard niet met oxidatieve verf aan de gang. Hiervoor hebben we allerlei heel ingewikkelde processen ontwikkeld. Dit zijn natuurkundige processen om de haren uit zichzelf met bepaalde chemie lichter te laten kleuren. Dit is het walhalla van ieder eigen haarwerkbedrijf. De speciale manier van het lichter kleuren met behoud van de complete schubbenlaag is dé handtekening van het bedrijf. Dit recept en proces is dan ook diep geheim. Denk hierbij aan het recept van cola. Meerdere merken proberen het na te maken, maar het zal nooit zo goed zijn als de échte.

Haar op deze natuurlijke en zachte manier lichter te maken kost veel tijd. Na dit proces moet het haar ingekleurd worden in mooie natuurtinten. Ook dit gaat weer niet op de reguliere manier met oxidatieve verf, waarbij het haar beschadigt word, maar op een speciale manier in verschillende baden word dit gekleurd. Uiteraard hebben wij altijd kilo’s haar in alle kleuren en lengtes op voorraad voorgewerkt, zodat een klant hier niet extra op hoeft te wachten.

Na het kleuren worden de haren nabewerkt en pas dan kan het verwerkt worden in de haarstukken.

Het haar word afgewogen en de kleuren worden precies zo gemixt als er word gevraagd. Nu worden haartje voor haartje de haren in het montuur geknoopt. Ook hier gaan meerdere weken in zitten.

Nu hebben we dus een haarwerk gemaakt van de beste kwaliteit haren die er maar bestaat. Het begint bij het allermooiste haar inkopen, dit haar bewerken op de meest zachte manier die er bestaat, en de mooiste en nieuwste montuurmaterialen gebruiken.

Dan nog gaat een haarwerk niet jaren mee, hoe komt dit toch?

Heel logisch, haar is een natuur product. Dat wil zeggen dat het groeit op een menselijk hoofd. Gemiddeld groeit een haar 1 tot 2 cm per maand, dus wil je haren hebben van 50 cm, heb je minimaal haar nodig van 60 cm, omdat het ook nog geknoopt moet worden. Dus deze haren zijn in de punten gemiddeld 5 tot 6 jaar oud. Haar is minuscuul dun en je draagt het los, je kamt het, zet er speldjes en elastiekjes in, föhnt het, bewerkt het met een stijltang of krultang. Door al deze handelingen kan het haar droog worden en afbreken.

Daarnaast wordt eigen altijd vettig door de natuurlijke talgafscheiding van de hoofdhuid. Een haarstuk heeft dit niet waardoor het ook sneller wat droger wordt. Uiteraard gaat de kwaliteit van haar altijd achteruit door weersomstandigheden zon zee ed. Sauna, bikram yoga ed. Slapen zorgt helemaal voor slijtage. Hoe langer het haar is, hoe meer het langs elkaar heen over de rug wrijft. Dit zorgt voor klitten en slijtage.


Terug naar het hele proces