Haarverlies door corona

Steeds meer horen wij van ex corona patiënten dat zij last krijgen van extreme haaruitval. Het schijnt naast de bekende verschijnselen van verkoudheidsklachten en koorts tot misselijkheid, diarree en het verlies van smaak een veel voorkomend bijverschijnsel te zijn.

Uit Amerika, waar inmiddels de meeste besmettingen wereldwijd voorkomen, duiken deze verhalen steeds meer op. Meerdere experts op het gebied van haaruitval zeggen dat deze ex corona patiënten lijden aan telogen effluvium. Telogen effluvium is het tijdelijk uitvallen van haar dat veroorzaakt wordt door fysieke of emotionele stress, hoge koorts of gewichtsverlies. Al deze symptomen komen ook voor bij Covid-19.

Stress is een veel voorkomende oorzaak van het uitvallen van haar. Dit komt omdat wij van oorsprong zijn opgebouwd uit 3 kiembladen, ectoderm, mesoderm en endoderm. Ectoderm, het binnenste kiemblad, vormt later de huid en het zenuwstelsel. Dit is dé voornaamste reden waardoor stress en haar zo nauw verbonden zijn met elkaar.

Dus zelfs al heb je géén corona gehad, is het toch zeker ook mogelijk dat je momenteel aan telogen effluvium lijdt. Want wees eerlijk, voor bijna iedereen is deze corona crisis een langdurige stressvolle periode.

Telogen effluvium is te herkennen aan overmatig haaruitval. Je verliest normaal gesproken zo tussen de 80 tot 100 haren per dag. Deze haren worden dan op een natuurlijke wijze weer aangevuld, omdat haren constant in een rust-, overgangs- en groeifase zitten. Op het moment dat deze natuurlijke cyclus door bijvoorbeeld aanhoudende stress verstoord word, kan het zo zijn dat je meer haarverlies hebt dan normaal. Je verliest dit haar over je gehele hoofd en niet alleen bij het kroongebied.

Een extra lastige bijkomstigheid hierbij is dat we ook nog eens in het seizoen van het jaar zitten, waarbij je normaal gesproken ook al meer haar verliest dan in de zomer. Dit heeft weer te maken met de natuur, denk hierbij aan blaadjes die van een boom vallen, dieren die hun vacht verliezen enz. Daarnaast missen we veel vitamine D, omdat we veel binnen zitten en de zon weinig schijnt. Stuk voor stuk slechte invloeden op goed en gezond haar.
 

Wat kan je hieraan doen?

Uiteraard is het makkelijke antwoord, niet stressen, maar helaas … die knop heeft nog niemand gevonden. Dus het uitvoeren hiervan is ontzettend moeilijk. Helemaal omdat je gemakkelijk in een neerwaartse spiraal terecht kan komen. Je bent al gestresst door de corona, hierdoor gaat je haar uitvallen, hier raak je nog gestrester van, hierdoor gaat je haar nog meer uitvallen. Je kijkt in de spiegel, krijgt je haar niet meer in model, raakt hier ook nog eens depressief van en zo gaat het alsmaar verder.

Wij kunnen het probleem niet oplossen, wat wij wel voor veel klanten met telogen effluvium kunnen betekenen is een rustpunt creëren. Wij kunnen met een kleine haaraanvulling in ieder geval zorgen dat je niet continu geconfronteerd zal worden met de groter wordende scheidingen, openvallende kruinen, of zelfs de zichtbare hoofdhuid. Uit ervaring weten wij dat onze klanten langzaam weer rustiger in hun hoofd worden en hierdoor ook de stress afneemt. En als de stress afneemt, komt ook je lichaam weer in een rustiger vaarwater, waardoor je haarcyclus weer de kans krijgt om normaal te worden. Dus met verloop van tijd, zal je haar langzaam weer de oude worden.

Wil jij graag eens langs komen om hierover te praten en eventueel eens kijken wat voor jou de mogelijkheden kunnen zijn, neem dan contact met ons op. Je kan vrijblijvend langs komen voor een intake gesprek. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeringen en nemen de volledige declaratie voor jou uit handen. Want voor een haarwerk, heb je recht op een vergoeding via je zorgverzekeraar.